A Kelet-Magyarország sikersorozata olyan hölgyeket, férfiakat és fiatalokat mutat be, akik nevéhez egy-egy szakmában illetve pályán kimagasló teljesítmény fűződik.
Bárány László gyakran formál véleményt kardinális szakmai kérdésekben a Baromfi Terméktanács elnökeként. Ügyvezetője az évszázados családi örökségen nyugvó Master Good cégcsoportnak, melyet fiaival, Péterrel és Lászlóval közösen irányítanak.
A Master Good cégcsoport Észak-kelet Magyarország területén működik, integrált takarmány-termeltetéssel, baromfitenyésztéssel, keltetéssel, brojlerhízlalással és feldolgozással foglalkozik. A cégcsoport száz százalékban a Bárány család tulajdonában van. A maga területén az ország egyik vezető cége. Az összes magyar csirketermelés 14 százalékát a saját telepeiken állítják elő, mindemellett ugyanúgy a sajátjuknak érzik azokat a farmokat és telepeket, melyeket a velük szerződésben álló termelők üzemeltetnek a Master Good napos csirkéivel és takarmányaival.
A família 100 éve, négy generációra kiterjedően foglalkozik baromfitenyésztéssel, ezáltal Magyarország legrégibb baromfitenyésztő dinasztiája. A tradíciót elindító első generáció a Széchenyi grófok uradalmi baromfitenyésztője volt. Az általa képviselt szakma iránti elkötelezettség, generációról generációra szállt. A cégcsoport jelenlegi sikereinek a kulcsa is ebből az örökségből ered.
Idestova tizennyolc esztendeje indult a vállalkozás kezdetben öt fővel. Az intenzív fejlődés 1998-ban kezdődött el: jelentős léptékű és összegű beruházásokkal, és foglalkoztatási létszámbővüléssel. Ekkortájt létesült több baromfi tenyész- és brojlertelep, további takarmánykeverő üzem és beindult a mezőgazdasági növénytermesztési integráció is.
– Helyzetelemzést tartottunk. Hol állunk és hová juthatunk el? A fejlesztés hosszú távú céljainak kijelöléséhez át kellett tekinteni a meglévő szerkezeti felépítést, valamint a rendelkezésre álló kapacitásokat. Természetesen figyelembe vettük az európai uniós trendeket, hiszen abban az időszakban már belátható távolságra került Magyarország uniós csatlakozása – említette Bárány László. Több nyugat-európai tanulmányutat követően után célként tűzték ki az úgynevezett szabadtartásos baromfinevelés magyarországi meghonosítását. A 2001-ben elindított Red Master programban előállított termékek piaca folyamatos fejlődésnek indult, és a tendencia tart most is. Két évvel később egy továbbfeldolgozó üzem építésébe kezdtek, 2004 februárjában a petneházi üzemben megindult termelés. A cég áprilisban megvásárolta a csődbement Hajdú-Bét Rt. brojler csirke divízióját, a vétel magában foglalta a kisvárdai vágóüzemet, a nyírmadai takarmánykeverőt, valamint 82 ezer négyzetméteres baromfinevelő istállót. A cég 2005-ben egy közel 1 milliárd forintos fejlesztéssel rekonstrukciót hajtott végre a kisvárdai feldolgozó üzemen.
A közel 1200 embert foglalkoztató cégcsoport a Master Good Kft.-vel együtt öt cégben folytatja tevékenységét a szántóföldtől a fogyasztó asztaláig.
– A fiaim leveszik a mindennapi munkák jelentős terheit a vállamról: László irányítja a teljes élelmiszeripart, kereskedelmet, beszerzést, Péter az agrárterületek független gazdájaként tevékenykedik. Én oda megyek, ahol éppen szükség van rám. A családi vállalkozás előnye, hogy intézkedéseinket nagyon gyorsan és hatékonyan hozhatjuk meg. Összetartunk, nagy bizalommal viseltetek a fiaim iránt – jegyezte meg végezetül Bárány László.
Kelet-Magyarország 2012. 07. 08.